Teljes homlokzati Hőszigetelő Rendszer - THR 


Most, hogy már elég sokat beszéltünk a hőszigetelésről általában, nézzük meg, hogy konkrétan mi is az a Teljes homlokzati Hőszigetelő Rendszer.

Azért írtam így nagybetűvel, mert a szakma ezt rövidítve THR-nek nevezi.

Így leírva értjük, de jogos lehet a kérdés: mitől rendszer és mitől teljes?

Mert a homlokzati hőszigeteléshez szükséges elemek mindegyikét tartalmazza a megfelelő minőségben és mennyiségben, meghatározott paraméterekkel, amelyek - szakszerű kivitelezés mellett - mérhető és ellenőrizhető minőségű végeredményt biztosítanak.

A rendszer előnyeinek ismerete és elfogadása sokkal fontosabb, mint hinnénk! A laikus felhasználók gyakran esnek abba a hibába, hogy a rendszert elemekre szedik és megfelelő szaktudás híján igyekeznek azt újjáépíteni. Sajnos a mai napig találkozom olyan vásárlóval, aki valami hasonló kommunikációval érkezik egy tüzépre:
"Jó napot kívánok! Kéne nekem hungarica, tudja az a fehér izé...aztááán..., csemperagasztójuk van? Meg mondja má' meg, mennyi a szín!

Szerencsére egy képzett eladó ilyenkor visszakérdez: Hőszigeteléshez kellene?

A válasz igen lesz, és ekkor a vásárló EPS-t, polisztirol ragasztót, és vékonyvakolatot fog kapni.

Sőt! Ha a képzett eladó már értékesít is és nem csak kiszolgál, akkor vakolatalapozó, rögzítő dűbel, és még üvegszövet is kerül a számlára. Ideális esetben ezek a tételek egy rendszergazdától, vagyis egy gyártótól származnak!

Miért lényeges ez?

A THR rendszer több elemből álló termékkészlet. Az elemeket összeépítve azok együtt, mint már egy egységes rendszer működnek.

A rendszerek gyártói (rendszergazdák) pedig együttesen vizsgálják a THR működését, és ennek megfelelően adják meg annak teljesítményét és tulajdonságait.

Tehát nem az a gond, hogy bajban vagyunk a termékek nevével, ez néha inkább csak vicces.

Bizonyára emlékszel még rá, hogy bizonyos termékcsoportot - amit ma már csak trafikokban lehet kapni - régebben még benzinkúton is lehetett vásárolni.

Egyszer valamikor tankoltam az M3-on, és a kasszánál épp fizettem, mikor a másik pénztárhoz egy idősödő úr odalépett. Becsületes munkában patinássá vált kantárosban volt, és a nyomokból ítélve az építőiparban dolgozott.

A következő hangzott el: Helló! Adj már nekem légyszi egy doboz piros mabor...khmm...marobl...ízé. Ahh (legyint) adj egy doboz szofit!

Az efféle szóhasználat egyébként teljesen hétköznapi, hiszen az élet több területén is előfordul, hogy piacot teremtő márkanevek azonosultak a későbbiekben kibővülő termékkínálattal.

Például vettem egy "stilfűrész"-t, vagy "flex"-et. Ezek bizony márkanevek! De a témánknál maradva is van egy jó példa, a mesterek sok esetben azt mondják: "drájvitolunk". Azaz helyesen írva, dryvit.

Az azóta már megszűnt Nikecell Kft., mint az első, hazai, teljes hőszigetelő rendszert forgalmazó gyártó, több évtizeddel ezelőtt kezdte Dryvit rendszerét gyártani. Szóval sokkal inkább az a gond, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen kockázatai vannak, ha nem rendszert választunk a hőszigeteléshez, hanem különálló elemeket.

Ez persze gyakran annak köszönhető, hogy a felhasználók nem is tudják pontosan, hogy:

Mit jelent a Teljes homlokzati Hőszigetelő Rendszer, azaz THR?

Ragasztott, szükség szerint mechanikai rögzítéssel ellátott hőszigetelő táblás homlokzati hőszigetelő rendszer, kéregerősítéssel, vakolással. Nem tartoznak ide a szerelt, légréses homlokzati rendszerek.

A THR tehát úgy születik - erről még részletesen is írni fogok a későbbiekben - hogy a hordképes, ép és tiszta alapfelületre rendszerragasztó segítségével hőszigetelő táblákat ragasztunk.

A táblákat mechanikailag is rögzítjük, azaz dűbelezünk. Az így felhelyezett lapokra felületerősítést készítünk oly módon, hogy üvegszövetet ágyazunk be rendszerragasztóba.

Ez már egységes felületet ad az alapozásra, és a színező vakolat felhúzására. A fontos csomópontok megfelelő kialakítására különböző profilokat használunk.

Az elemek listájának azonban itt még nincsen vége, és ezekről nem vesznek tudomást sokan a vásárlásnál!

A hőszigetelő rendszereknek ugyanis rendelkeznie kell különböző dokumentációkkal, engedélyekkel, amelyek a forgalomba hozatal feltételei is egyben. Ezek megléte biztosítja számunkra a megfelelő garanciákat is.

Ha veszünk egy jó TV-t, megőrizzük a blokkot, számlát, garanciajegyet. Ha valami gond van, akkor ezek bemutatásával tudjuk javíttatni, esetleg cserélni.

Ha a házunkra - ami egyébként legfőbb vagyontárgyunk - több jó TV árát költjük, miért nem rendszert vásárlunk, hanem minden elemből a legolcsóbbat?!

Jó kérdés, főleg mivel a különféle elemek összessége így nem rendszer, tehát bukjuk a garanciát!

A THR fontos dokumentumai

  • ÉME (Építőipari Műszaki Engedély), illetve ha előbbi érvényessége lejár, akkor NMÉ (Nemzeti Műszaki Értékelés). Ezt az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft) állítja ki. Tartalmazza a gyártó nevét, címét, a termék általános leírását, felhasználási területét, elemek alapvető tulajdonságait, stb. Magyarországon érvényes.
  • TMI (Tűzvédelmi Megfelelőségi Igazolás), önkéntes dokumentum, amely a rendszer tűzvédelmi jellemzőit igazolja. Nem kötelező, de hatóságok kérhetik.
  • ETA (Európai Műszaki Értékelés) Tartalma nagyjából az, mint az NMÉ-é. Egész Európa területén felhasználható, de itthon nem minden esetben elegendő, az esetlegesen szigorúbb honi előírások miatt.
  • Teljesítmény nyilatkozatok, amelyek a rendszer elemeire vonatkozó műszaki teljesítmény adatokat mutatják, illetve azt, hogy azok mi alapján lettek megadva.
  • Biztonsági adatlapok, a termékek felhasználásával kapcsolatos figyelmeztetések
  • Beépítési útmutatók, csomóponti rajzok
  • Rendszergarancia nyilatkozat

További információért keresd fel az alábbi weboldalt: www.emi.hu

Az, hogy ez a sok papír a gyártóknak meglegyen sok-sok munkát, fejlesztést, tesztelést, innovációt kell befektetni.

Ez alapján kapjuk a teljes garanciális hátteret!

Ha a legolcsóbb, nem összeillő komponenseket válogatjuk össze, egy nem megfelelő rendszert fogunk kapni, amiért semelyik gyártó nem vállal felelősséget, még ha az egyes komponensek külön-külön homlokzati hőszigeteléshez készültek is.

Biztos megoldást tehát a gyártó által bevizsgált, bevizsgáltatott, ellenőrzött rendszer nyújt, szakszerű kivitelezés mellett!